top of page

Reukzin

Hoofdstuk 5; Reukzin. Zorgzaamheid.

Inhalatie van het leven. Levenskracht. Levensenergie. De essentie van het leven. Instinct en intuïtie. Voortaligheid; de taal van geuren. Luisteren en ruiken; akkoorden. Mathematische en extatische taal. De geurtaal van Sissel Tolaas. Biografische geuren. Feromonen. De betekenis van corruptie is bederf. Schaamte. Morele verontwaardiging. Sympathie en antipathie. Fatsoen, reinheid, kuisheid , hygiëne. Morele zindelijkheidstraining. Absolutie. Lichamelijke en geestelijke hygiëne. Nestgeuren en feedback. Sociale hygiëne. Het alchemistische zintuig. De Straat en de Staat. Het Derde Oog. Smetvrees; de gedeodoriseerde wereld.

Wanneer we inademen, inhaleren we de wereld en die wereld vervult ons en verandert ons; zonder dat we daar op dat moment nog iets over te zeggen hebben.

Het oog richt zich op het licht en onderscheidt daarin de kleuren; de neus neemt de geest, de essentie van het leven waar en onderscheidt daarin de geuren.

 

 

Ieder zintuig kent haar eigen speciale ‘intimiteit’ maar door de geur ontmoeten we de essentie van de ander op dat moment; we ‘ruiken’ aan elkaar of we lichamelijk gezond zijn, of we ons verzorgen of niet, wat voor werk we doen of waar we zojuist vandaan zijn gekomen, en zelfs onze emoties ‘verraden’ zichzelf door hun geuren.

boss.jpg

BOSS BOTTLED, de perfecte geur voor de man van vandaag, creëert een nieuwe definitie van hedendaagse mannelijkheid. BOSS weet namelijk dat de 'man van vandaag' zich niet de wet laat voorschrijven en zelf wel bepaalt wat hij belangrijk vindt in het leven. Hij is een man vol contrasten: gepassioneerd, maar ook nuchter; stoer, maar ook verfijnd; hij is niet bang om liefde en gevoelens te tonen, maar hij is ook heel gedreven. (Marketing tekst van Boss)

Onze unieke lichaamsgeur is van belang voor onze ontmoetingen en relaties en wanneer we ze uit schaamte of onzekerheid ‘wegwassen ’of parfumeren, laten we onszelf dus ook een beetje niet zien aan de ander.

  

De geur van de ontwrichting en de verwaarlozing of de onverzorgde ziekte roept ook morele, ethische en medemenselijke vragen bij ons op om er iets aan te doen.

 

 

Wanneer we de zindelijkheids-  zedelijkheid- en fatsoensleer op mensen gaan toepassen zonder onze neus uit het primitieve te ontwikkelen, worden we als dieren. 

 

De angst voor vuil, viezigheid, virussen of bacteriën is een vorm van ‘reinheid’ die zijn weg vervolgt in het sociale en het geestelijke; de ‘smetvrees’  voor elkaar;  de morele veroordeling waarmee we elkaar vies, vuil, schoon, rein, zindelijk, kuis of onrein noemen.

Uit: 12 Zintuigen - 13 Deugden

Video: Sissel Tolaas. Fear Smell Smell Fear.

Tolaas is onderzoeker, kunstenaar en wetenschapper en werkt aan de opvoeding van onze neus. Ze laat zien hoe geuren horen bij onze unieke identiteit en dat ze een krachtig, onzichtbaar communicatiemiddel zijn. Parfum verbergt een beetje wie we zijn, we verstoppen ons achter de geur die de parfumindustrie ons opdringt. Tolaas leert ons opnieuw wat ruiken is en kan doen voor ons.

Video: De bijna dierlijke werking van geuren waardoor we ons tot elkaar aangetrokken voelen. Of juist niet. We ruiken onszelf niet. Maar ook wanneer we niet geroken worden door anderen blijven we eigenlijk nog een beetje 'onzichtbaar', verborgen. Onze geur zegt veel over onze identiteit, wie wij zijn en hoe en of we door anderen gekend worden. (Uit: Parfum)

bottom of page